Ontstaan

Hoe een zoektocht naar het stallen van een camperplaats het eerste plantje ‘zaaide’ voor dit project. Wie had dat kunnen voorspellen?

Rob in ieder geval niet. Hij was degene die in 2016 tijdens een fietstocht stuitte op deze plek bij Maarschalkerweerd waar de schoonheid van dit stuk grond hem gelijk opviel.  Enigszins verlaten was het wel, wat genoeg reden was om aan te kloppen en te vragen of hij hier naast het stallen van zijn camper ook kon gaan telen.

En zo geschiedde.

Het stuk grond doet iets met je, dat voel je wanneer je hier bent. Als echte hobbyist begon Rob met het inzaaien van de eerste planten. Het ontstaan van de Urban farm, of stadstuin was hiermee een feit.

”Ik kocht van allerlei groenten honderd stuks. Of ik wist wat ik deed? Nee, zeker niet. Ik zag een vlinder en dacht: hé, wat leuk! Maar dat is dus helemaal niet leuk. Die eet je halve oogst op.”

Zijn zoons kwamen vaak mee naar de Stadstuin en keken hun ogen uit. ”Smaakt een tomaat zo? En die wortel, dat groen ervan groeit toch niet zo papa, het hoort oranje te zijn want zo is het ook bij de supermarkt!” Rob moest lachen om zijn jongens, dat hij ze gekscherend Stadsjochies noemde. Tijdens die woorden, viel het kwartje, jongens uit de stad die gaan telen. Eigenlijk kan het niet, maar toch gaan wij het doen, wij zijn Stadsjochies!

Al snel komt het volgende Stadsjochie in het verhaal om de hoek kijken. Hans, te herkennen aan zijn Utregse accent. Hij is qua bouw en technische vernuftigheden verantwoordelijk voor alles wat bij Stadsjochies op en onder de grond te vinden is. “Ik zou een keertje komen kijken en wat gebroken ramen oplappen.” Tsja, gezien de introductie kan je voorstellen dat het daar niet bij is gebleven.

Zowel Hans als Rob hadden geen enkele ervaring op het gebied van telen van groenten en gewassen en ook zeker geen ervaring met het opzetten van een restaurant. Hiervoor hebben ze de nodige hulp ingeschakeld van mensen die hier wél verstand van hadden.

En nu, vijf jaar later staat het er allemaal net even anders bij. Kom langs en laat je meenemen in het verhaal van Stadsjochies. Ons doel is ‘De smaak van echt’ delen met jou!

Als je boven op de Dom staat ken je er niet meer omheen, je ziet Stadsjochies meteen!

Urban Farm

Een stadstuin waar wij gebruik maken van 4 soorten teelt. Buiten in de volle grond en in de onverwarmde kas waar onze seizoensgroenten en kruiden groeien. Daarnaast hebben wij een vertical farm waar de cressen verbouwd worden en tenslotte de permacultuur stijl, theetuin waar theekruiden en eetbare bloemen groeien!

Restaurant

De smaak van echt delen doen wij in ons restaurant in de kas, Kastaurant. In augustus 2021 opende wij onze deuren voor iedereen om te kunnen proeven wat voor mooie en interessante gerechten wij kunnen bereiden met producten van eigen bodem. Terwijl je bij ons in de kas eet, zie je de groenten groeien.

Landwinkel

Het stopt natuurlijk niet bij het restaurant. De thuischef inspireren is één, deze faciliteren is de volgende stap. Met producten van eigen bodem willen wij smaak toevoegen aan de wereld. Je kunt nu een stukje van de natuur mee naar huis nemen, zodat je thuis ook kunt koken met ‘De smaak van echt’.

Het bijzondere bereikbaar maken, voor iedereen!

Kom jij bij ons beleven?

reserveren